Pozor na verené priestranstvá a plesne

08.05.2007 Celý región

Svidník 8. mája (TASR) - Prichádzajúce leto prináša so sebou nielen dovolenky a oddych, ale aj nebezpečenstvá číhajúce na kúpaliskách a iných verejných miestach v podobe rôznych plesní.
Štvrtina slovenskej populácie trpí napríklad mykózou nôh, ktorá napadá chodidlá, medziprstové priestory, ale aj ďalšie časti tela. \"Mnoho ľudí trpí mykózou voľnej kože alebo nechtov, ktorú si nelieči a tento človek sa potom stáva potenciálnym nosičom pre všetkých ostatných. Málokto si uvedomuje, že stačí proste jedna malá šupinka kože alebo malý kúsok nechtu na to, aby toto ochorenie nakazilo celú škálu ďalších ľudí, \" uviedla dnes pre TASR primárka Dermatovenerologického oddelenia sanatórneho typu vo Svidníku Hana Zelenková. Dodala, že ľudia by si preto mali dávať pozor na plavárňach, v spoločných sprchách, hotelových kúpeľniach a pod. Spomínané plesňové ochorenia sa podľa Zelenkovej objavujú častejšie v letných mesiacoch a prejavujú sa začervenaním, svrbením, pálením či praskaním kože.
Plesňové ochorenia vyvolávajú najčastejšie huby z radu dermatofýt alebo kvasinkové infekcie spôsobené rodom Candida. Liečia sa anitimykotickými prípravkami, ktoré zabraňujú rozšíreniu infekcie. \"Človek, ktorý zistí uvedené príznaky, by mal neodkladne navštíviť odborníka a dbať na dezinfekciu obuvi, plaviek, ponožiek a pod. , \" doplnila primárka.
 

Vyberte región